Omschrijving programma
Iedereen telt mee!
In 2020 stelde uw raad de Sociale Koers 2020- 2023 vast.
De kern van de Sociale Koers is een inclusieve samenleving
We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen in de maatschappij en erbij te horen. Er is voor iedereen aandacht, ongeacht hun levensovertuiging, godsdienst, politieke gezindheid, afkomst, geslacht of seksuele geaardheid.
Onze stip op de horizon is daarom: Iedereen telt mee! Iedere inwoner hoort erbij, voelt zich thuis in Houten en kan op zijn/ haar manier deelnemen aan maatschappelijke en sociale activiteiten; zo vormen we met elkaar een inclusieve samenleving.
De sociale koers bestaat uit vier deelprogramma’s:
- Gezondheid;
- Saamhorigheid
- Leren en Werken
- Thuis
In deze begroting geven wij per deelprogramma aan wat we in 2023 willen bereiken, wat we daarvoor gaan doen en wat het gaat kosten.
Onderstaand eerst een samenvatting van de vier deelprogramma’s en daarna de uitwerking per deelprogramma.
Gezondheid
Van voor de geboorte tot einde leven zetten we in op een gezonde leefstijl. Dit doen we o.a. vanuit het project Healthy Houten, Sport- en beweegakkoord en Kansrijke Start. Door het sluiten van akkoorden met partners op het gebied van preventie, kansrijke start, sport en bewegen is een gezonde leefstijl voor onze inwoners bereikbaar.
Voor inwoners die meer ondersteuning nodig hebben, zorgen we vanuit de Wmo en Jeugdwet voor passende, integrale en duurzaam betaalbare ondersteuning. We bevorderen hiervoor de verbinding tussen het voorliggend veld, sociaal team en zorgaanbieders. De regionale inkoopstrategie op Jeugd en Wmo is hierbij ons leidraad.
Saamhorigheid
Dankzij de vele vrijwilligers en mantelzorgers is de sociale samenhang in de gemeente Houten sterk. Inwoners zijn betrokken bij hun omgeving en kijken naar elkaar om.
Samen zorgen we voor de saamhorigheid/nabuurschap in Houten. Om dit te continueren en te versterken zetten wij in op ondersteuning van vrijwilligerswerk, mantelzorgers, inwonersinitiatieven, elkaar ontmoeten in de buurt, informele zorg, inclusiviteit en het bevorderen van actieve cultuurbeoefening.
Leren en Werken
Op het gebied van jeugd zijn verschillende maatschappelijke organisaties actief. In de afgelopen jaren zetten wij in op verbetering van de samenwerking tussen deze partijen. In 2023 zetten wij deze lijn door zodat we de jeugd met problemen, en dan vooral zij die met multi problematiek kampt, snel en adequaat kunnen helpen. Daarbij denken wij bijvoorbeeld aan het zo vroeg mogelijk breed zicht krijgen op de problematiek, zodat we de inwoner kunnen ondersteunen.
Om inwoners met een minimaal inkomen goed te ondersteunen, maken wij de verschillende minimaregelingen gebruiksvriendelijker, waarbij wij tegenstrijdigheden en/of hiaten in de verschillende regelingen oplossen op basis van het onderzoek dat in 2022 is gestart: herijking minima-regelingen.
Thuis
Voor al onze inwoners is het belangrijk om je thuis te kunnen voelen in je huis en in je wijk en zoveel mogelijk zelfstandig te zijn. Met de juiste woningen, beschikbare voorzieningen, een goede bereikbaarheid, een gevoel van veiligheid en gezondheid en een aangename sociale omgeving bereiken we dit.
De komende periode staat een betere verbinding tussen wonen en zorg centraal. Voor de groeiende groep ouderen die langer zelfstandig willen en moeten wonen, kwetsbare inwoners, dak- en thuislozen en andere zorgdoelgroepen zijn toegankelijke woningen, woonvormen en voorzieningen nodig. Dit is een grote opgave waar we met de woonvisie 2021-2030 en de op te stellen omgevingsvisie uitvoering aan geven. In regionaal verband werken we in U16 verband en met de Lekstroomregio aan de decentralisatie van de maatschappelijke opvang en beschermd wonen die vanaf 2024 geleidelijk gerealiseerd wordt.
Voor onze kinderen is voor het veilig op kunnen groeien een stabiel opvoedklimaat nodig. We willen dat minder kinderen/jongeren in een instelling moeten verblijven en geven de Jeugdzorgaanbieders de opdracht om uithuisplaatsingen te voorkomen en alternatieve te ontwikkelen. Daarnaast anticiperen we op de landelijke beweging naar een nieuw toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.
Overzicht relevante beleidskaders
Programma Sociale Koers 2020-2023
Lekstroom Werkt 2020
Visie op sport en bewegen in Houten in 2025
Regiovisie Jeugd
Regiovisie Wmo
Woonvisie 2021-2030
Overzicht verbonden partijen
- Gemeentelijke gezondheidsdienst regio Utrecht (GGDrU)
- Werk en Inkomen Lekstroom (WIL)
- U10