Programma Samen Leven

Deelprogramma Thuis

Wat willen we bereiken?

Wonen in een fijne omgeving die prettig en veilig voelt, is een belangrijke voorwaarde voor het dagelijks welzijn. Met de juiste woningen, beschikbare voorzieningen, een goede bereikbaarheid, een gevoel van veiligheid en gezondheid en een aangename sociale omgeving proberen we het dagelijks welzijn op een zo hoog mogelijk peil te brengen en te houden. Voor al onze inwoners is het belangrijk om je thuis te kunnen voelen in je huis en in je wijk en zoveel mogelijk zelfstandig te zijn.  

De komende periode staat een betere verbinding tussen wonen en zorg centraal. De toename van het aantal ouderen tezamen met het langer of eerder zelfstandig wonen van ouderen en andere zorgdoelgroepen zorgt dat we een grote opgave hebben om tijdig toegankelijke (Wmo proof) woningen, woonvormen en voorzieningen toe te voegen. 
Ook kwetsbare inwoners willen we een prettige en veilige woonplek bieden. Een integrale aanpak en samenwerking tussen het sociaal en ruimtelijk domein en de omgevingsvisie is hierbij het uitgangspunt. We maken hiervoor gebruik van de nieuwe woonvisie 2021-2030. Dit geeft richting aan de veranderingen en urgenties in de woonvraag.  

In regionaal verband werken wij met gemeenten en woningcorporaties samen om de ongeveer 200 dak- en thuisloze personen in de regio een eigen woning te bieden. In Houten realiseerden we samen met onze partners twee woonplekken. Daarmee hebben wij de doelstelling voor onze gemeente bereikt.

We werken in U16 verband en met de Lekstroomregio samen aan de decentralisatie van de maatschappelijke opvang en beschermd wonen die vanaf 2024 geleidelijk gerealiseerd wordt. Lokaal doen we dat aan de hand van het lokaal uitvoeringsplan 'Op weg naar een Beschermd Thuis in Houten'.  

Voor kinderen en jeugdigen is een stabiel opvoedklimaat van belang om veilig op te kunnen groeien. We willen een daling bereiken van het aantal kinderen/jongeren dat in een instelling moet verblijven, hiervoor geven we Jeugdzorgaanbieders een gezamenlijke integrale opdracht om uithuisplaatsingen te voorkomen en alternatieven te ontwikkelen. Denk hierbij aan meer gezinsachtige settings en het versnellen van de uitstroom.  Tenslotte anticiperen we op de landelijke beweging naar een nieuw toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.

Betrokkenheid verbonden partijen

Bij dit deelprogramma zijn geen verbonden partijen betrokken.

Wat gaan we daarvoor doen?

Jongeren en ouderen hebben een passende woning

  • We realiseren meer woningaanbod voor kwetsbare doelgroepen: waaronder mensen met een zorgvraag en uitstroom uit Beschermd Wonen en jeugdzorg. dit doen wij in samenwerking met woningstichting Viveste, zorgaanbieders, inwoners en marktpartijen. Er liggen kansen bij de locaties genoemd in motie 120 Blijven bouwen, vertraging voorkomen.
  • Met de resultaten uit de enquêtes in de wijken De Akkers en Gilden werken we met de pilot Comfortabel en veilig wonen verder aan voorlichting en bewustwording rondom passend wonen voor senioren (63+) in Houten. Naast het versturen van de enquêtes onder de doelgroep organiseren we een informatiemarkt voor senioren en wonen. Nieuwe senioren blijven we informeren over comfortabel wonen.
  • We werken met diverse partners aan (prestatie) afspraken rondom meer en betaalbare woningen voor jongeren. We kijken naar uitbreiding van initiatieven als Kamers met Aandacht en naar sociale huur van kleinere woonruimtes.
  • We beleggen de opdracht bij zorgaanbieders om verblijf van jeugdigen in instellingen te voorkomen en/of te verkorten en om innovatieve nieuwe vormen te ontwikkelen binnen de nieuwe inkoopstrategie jeugd segment gezinsvormen.

De woonomgeving in Houten is fysiek en sociaal passend

  • Bij de ontwikkeling van woonbehoeften voor de verschillende (zorg)doelgroepen hebben we aandacht voor aanwezigheid van voorzieningen (zorg, winkels en openbaar vervoer) en woonzorgwoningen met 24-uurszorg of ambulante zorg in de buurt, bereikbaarheid/ toegankelijkheid en inclusie.
  • We houden blijvende aandacht voor het signaleren en voorkomen van Kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling. We organiseren trainingen en netwerkbijeenkomsten voor professionals en zetten in op bewustwording bij inwoners.  
  •  Samen met alle betrokken organisaties voerden we in 2022 een verkenning uit naar de woonservicegebieden. In het eerste kwartaal van 2023 is het beeld gereed en besluiten we met hen of we dergelijke gebieden verder willen ontwikkelen. Een woonservicegebied is ingericht, zodat mensen (meestal ouderen) zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen te midden van anderen, zodat een levensloopbestendige leefomgeving ontstaat.  Het verkennen doen we met zorgorganisaties, van Houten&Co, Viveste, huisartsen, Adviesraad sociaal domein en inwoners.  
  • De Lekstroomgemeenten Houten, Nieuwegein en Vijfheerenlanden nemen deel aan het project Eerst een Thuis U16. Doel is om in de regio Utrecht 200 dak- en thuisloze personen een eigen woning te bieden met intensieve begeleiding. In totaal komen we in Lekstroom op ongeveer 30 woonplekken uit tot en met 2023. In Houten gaat het om twee woonplekken in samenwerking met Viveste en Lister. In de eerste helft van 2023 stellen we de bestuurlijke ambitie voor Eerst een Thuis bovenregionaal vast.

Er zitten zo min mogelijk jongeren in jeugdhulp met verblijf  

  • In 2023 sluiten we nieuwe contracten met zorgaanbieders met als belangrijke uitgangspunten:
    uithuisplaatsing voorkomen, uitstroom versnellen, ontwikkelen van meer gezinsachtige settings voor tijdelijke uithuisplaatsingen. We maken hierbij gebruik van (expertiseteam) YEPH (Youké, Pluryn, 's Heerenloo) en het Regionaal Omdenk- en Expertteam Lekstroom (ROEL).
  • We geven uitvoering aan de Lekstroomvisie met betrekking tot eenduidige (afspraken over) toegang tot hulp (indiceren) en casusregie/ coördinatie van zorg. We sturen op het resultaat en het verbeteren van de effectiviteit van hulp en zetten in op tijdig afschalen.
  • We versterken lokale voorzieningen die (tijdelijk) jeugdigen en gezinnen ontlasten en/of onderdak bieden aan jeugdigen We werken hiertoe nauw samen met o.a. Buurtgezinnen en ondersteunen het netwerk van pleegouders zodat kennis en ervaring gedeeld kan worden.

Kwetsbare inwoners hebben een prettige en veilige plek in hun eigen woonomgeving en ontvangen hierbij passende hulp. 

  • We werken in 2023 toe naar een eerste evaluatie van het lokale uitvoeringsplan “Op weg naar een beschermd thuis”. Dit plan heeft als doel om cliënten zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen in Houten. Onderwerpen hierin zijn o.a. Enik en doorontwikkeling EropAfteam. 
  • Daarnaast voeren we het project Living Library uit in samenwerking met de bibliotheek, vanHouten&co en Lister. Hiermee proberen we stigmatisering tegen te gaan en inclusie te bevorderen.
Deze pagina is gebouwd op 10/06/2022 13:39:39 met de export van 10/06/2022 12:02:04