Programma's

Programma Duurzame leefomgeving

Omschrijving programma

Houten is een fijne en duurzame gemeente om in te wonen, werken, leren en ontspannen. In de afgelopen decennia is Houten uitgegroeid tot een middelgrote stad van 50.000 inwoners. Een dorp met stedelijke kenmerken en bijbehorende voorzieningen, waarvan veel mensen met plezier gebruik maken.

De belangrijkste aandachtspunten zijn hieronder weergegeven en meer in detail zijn de onderwerpen per deelprogramma verder uitgewerkt.

Deelprogramma's Wonen en Gebiedsontwikkeling; 4.750 extra woningen
De regionale druk op de woningmarkt is hoog. Het gaat hierbij niet alleen om aantallen, maar vooral  over ‘passende’ woningen. Er is een groot tekort aan woningen voor ouderen, starters en specifieke woningen voor bewoners met een zorgvraag.
De ambitie van de gemeente Houten voor het toevoegen van woningen  is vastgelegd in de Woonvisie 2021-2030.
Naast meer diversiteit in het woningaanbod is het doel om meer sociale huurwoningen te bouwen. Intensieve samenwerking met Viveste is hierbij noodzakelijk om het percentage huurwoningen in Houten de komende jaren te laten stijgen.

De opgave als totaal die voor ons ligt tot 2040, is om 4.750 woningen toe te voegen. Dat is toename van circa 25% van de bestaande woningvoorraad.

Via het programma Bouwen voor Houten blijven we inzetten op het ingang zetten en bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Houten.  Houten doet dit samen met de eigenaren en de bewoners van Houten om te zorgen dat de Woningbouw aansluit bij de huidige identiteit van de gemeente Houten. Dit gaat allemaal samen met het toevoegen van diverse ondersteunende functies en voorzieningen (zorg, onderwijs, groen, openbaar vervoer en verbeterde infrastructuur). Op deze manier wil Houten borgen dat de woon- en verblijfskwaliteit van Houten verder verbeterd.
Naast de genoemde opgaven is er ook oog voor de vitaliteit van de dorpen. Passend bij de vraag wordt er gekeken of er woningen kunnen worden toegevoegd om de leefbaarheid van de dorpen in stand te houden

Deelprogramma Commerciële voorzieningen; aantrekkelijk Winkelcentrum
Houten heeft belang bij een vitaal centraal winkelcentrum. Een plek waar het aantrekkelijk is om naar toe te gaan. Dat betekent dat er gezocht wordt naar een gezonde mix van winkels, horeca en andere (dienstverlenende) bedrijvigheid in het centrum. Met het oog op de toekomst verkennen we kansen om Het Rond tot een compact, vitaal en toekomstbestendig centrum te ontwikkelen.
Op basis van een plan van aanpak ‘versterking vitaliteit centrum’ gaat de gemeente samen met de eigenaren aan de slag om de leegstand tegen te gaan. Hierbij wordt ook gekeken naar het aantrekkelijker maken van de buitenruimte in het centrum.

Deelprogramma  Leefomgeving; biodiversiteit en ledverlichting
Bij het beheren en onderhouden van water en groenvoorzieningen hanteren wij biodiversiteit als belangrijke uitgangspunt.

In juli 2022 is een nieuw vervangings- en onderhoudscontract voor de openbare verlichting ingegaan. In een periode van drie jaar moet alle openbare verlichting voldoen aan het kenmerk energiezuinige led-verlichting

Deelprogramma Duurzaamheid & energietransitie
De stijgende energieprijzen maken de energietransitie nog urgenter. In samenspraak met maatschappelijke partners heeft de gemeente een aanpak tegen energiearmoede ontwikkeld, betaald vanuit de ontvangen rijksmiddelen. Dit is aanvullend op de al lopende activiteiten van bijvoorbeeld de energiecoöperaties en EnergieRijk Houten voor alle Houtenaren. Die activiteiten gaan ook in 2023 door met financiële en organisatorische ondersteuning van de gemeente. Een deel ervan zal voortaan in het nieuwe Energiehuis plaatsvinden.

Vanaf 2023 krijgen gemeenten structureel financiële ondersteuning van de Rijksoverheid voor de uitvoering van het nationale Klimaatakkoord. Deze middelen willen we met name inzetten voor collectieve aanpakken voor aardgasvrije wijk, zoals vastgelegd in de Transitievisie Warmte. Belangrijke besluiten die de gemeente het komende jaar in dat kader moet nemen, zijn de aanpak naar aardgasvrij in Houten-Zuid en vergunningverlening voor de verduurzaming van de warmtekrachtcentrale Vijfwal. Ook een update van de Regionale Energie Strategie is in 2023 aan de orde.  

In ons streven om een circulaire stad te worden blijft de inzet gericht om afval zo goed mogelijk (aan de bron) te scheiden en vervolgens te benutten.

De warme, droge zomer van 2022 heeft de noodzaak van klimaatadaptie eens te meer duidelijk gemaakt. Ontstenen en vergroenen van de buitenruimte staan daarin centraal. We willen het aantal koelteplekken in Houten uitbreiden en verbeteren, zodat er tijdens tropische dagen meer plekken zijn waar je verkoeling kunt zoeken. Voor de zomer van 2023 maken we een lokaal hitteplan, zodat iedereen weet wat te doen tijdens een hittegolf.

Deelprogramma Landschap en recreatie; verbeteren landschap en Nieuwe Hollandse Waterlinie
Om de cultuurhistorische waarde van het landschap te behouden en te verstreken investeren wij in  aanleg en herstel van landschapselementen. Voor wat betreft recreatie steken wij in op het beleefbaar en bereikbaar maken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarbij we opmerken dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie opgenomen is als Werelderfgoed bij UNESCO

Deelprogramma Cultuurhistorie en archeologie; erfgoedgebouwen en bevorderen archeologische kennis
Wij stimuleren het onderhoud aan erfgoedgebouwen  door het proactief benaderen, adviseren en begeleiden van monument-eigenaren. Daarbij wijzen op subsidieregelingen en belastingvriendelijke mogelijkheden en assisteren bij vergunningstrajecten. Met archeologische tentoonstellingen en het geven van voorlichting op scholen willen wij de kennis van en de waardering voor de archeologie bevorderen.

Overzicht verbonden partijen

  • Afvalverwijdering Utrecht (AVU)
  • Recreatieschap De Stichtse Groenlanden
  • U10
  • Vitens
Deze pagina is gebouwd op 10/06/2022 13:39:39 met de export van 10/06/2022 12:02:04