Programma Samen Leven

Deelprogramma Gezondheid

Wat willen we bereiken?

We zetten in op preventie; informatie, advies en ondersteuning bieden voordat er zorgen of problemen zijn. Dit begint al voor, tijdens en na de zwangerschap zodat kinderen in Houten een kansrijke start krijgen. Vanuit het oogpunt “voorkomen is beter dan genezen” investeren we in een gezonde leefstijl. Met het project Healthy Houten zetten we in op het leuker en makkelijker maken van gezonde keuzes, meer bewegen, niet roken, geen drugs of lachgas gebruiken, een gezonde relatie met alcohol en gamen, en verminderen van eenzaamheid. Hiervoor sloten we met partners een Preventieakkoord en een Sport- en beweegakkoord.  
Voor alle inwoners is in Houten deelname aan sport en bewegen mogelijk, in een grote variëteit aan vormen en niveaus.  

Gezond zijn en blijven is belangrijk.  We vinden in Houten dat onze inwoners daar zelf verantwoordelijk voor zijn. Maar we willen onze inwoners wel ondersteunen door het maken van gezonde keuzes makkelijker en aantrekkelijker te maken. O.a. met de uitvoeringsplannen van Kansrijke Start, het Sport en beweegakkoord en het Preventieakkoord  Healthy Houten geven we hier invulling aan. 

Vanuit Wmo en de Jeugdwet bevorderen we de verbinding tussen partners en we zien het aanbod als een keten van voorliggend veld, sociaal team en zorgaanbieder. Hierbij kijken we samen met de ketenpartners naar wat nodig is om het voorveld te versterken zodat we kunnen afschalen. We zetten in op hulp sneller, passender en integraler aan te bieden aan onze inwoners die het nodig hebben. We werken aan het versterken van het gewone leven (het z.g. normaliseren) en het Sociaal Team biedt eigen begeleiding om inwoners te ondersteunen bij het vergroten van hun zelfredzaamheid.

Betrokkenheid verbonden partijen

GGDrU 

Wat gaan we daarvoor doen?

Inwoners hebben een gezonde leefstijl  

  • Om een gezonde leefstijl van onze inwoners te stimuleren en te behouden zetten we in op preventieve programma's als Sport- en beweegakkoord, Preventieakkoord (Healthy Houten) en Kansrijke Start (o.a Ouders voor Elkaar). Het Rijk ondersteunt deze programma’s (financieel en inhoudelijk) en doet nu een verkenning op een betere bundeling/afstemming van deze programma’s. De resultaten hiervan gaan wij verwerken in onze uitvoeringsplannen voor 2023.
  • Healthy Houten is een community die het maken van  gezonde keuzes leuker en makkelijker wil maken in Houten. De Healthy Houten community (50 partners)  willen we laten groeien door meer partners te betrekken, goede voorbeelden en verhalen onder de aandacht te brengen en een symposium te organiseren.
  • In 2023 zetten we de sportpedagoog structureel in en ook breiden we het project Breed Motorische Ontwikkeling uit naar nieuwe verenigingen. Hiermee zorgen we dat onze inwoners sport kunnen beoefenen en een gezonde leefstijl ontwikkelen. Beide zijn onderdeel van het Sport- en beweegakkoord

Inwoners, en met name jongeren, kunnen omgaan met maatschappelijke druk  
We gaan verder met het uitvoeren van het actieplan ‘stress en prestatiedruk jongeren’.
In overeenstemming met onderwijs, POH-GGZ Jeugd, jongerenwerk, jeugdartsen en orthopedagogen organiseren we workshops, onderwijsprogramma’s en ontspannende activiteiten rondom opvoeden, ‘maatschappelijke druk’ en ‘mentale gezondheid’ voor zowel professionals, ouders als jongeren.  

Gezinnen met jeugd-GGZ problematiek krijgen snel hulp  

  • We continueren de inzet van de POH-GGZ jeugd in de eerstelijns medisch centra, waardoor we jeugdigen tot 18 jaar met (lichte) GGZ-hulpvragen laagdrempelig en in de vertrouwde omgeving van de huisartsenpraktijk kunnen helpen. Daarnaast is binnen het Sociaal Team een Specialistisch Ondersteuner Jeugd GGZ (SOJ GGZ) aanwezig voor snel advies en consultatie rondom casussen jeugd- GGZ. 
  • We implementeren de nieuwe inkoopstrategie jeugdhulp om zo de transformatieopgave te realiseren (beschikbaar houden van passende hulp voor inwoners, binnen de beschikbare budgetten). Sociale teams en zorgaanbieders krijgen een duidelijke opdracht om integraler te werken en af te schalen richting het voorveld. We werken aan een eenduidige opdracht vanuit de regio Lekstroom ten aanzien van indiceren en regievoeren. Gezamenlijk werken we aan beter passende zorg, versterken van de basis, kortere doorlooptijden en het verminderen van wachtlijsten. Indien GGZ-hulp nodig is willen we dit sneller, passender en integraler kunnen aanbieden aan jeugd in Houten.  

Ouderen ervaren regie over hun eigen leven

  • Mobiliteit is een voorwaarde om mee te kunnen blijven doen in de samenleving. Inwoners met een beperking, kunnen gebruik maken van Wmo-vervoer zodat zij ook zoveel mogelijk mobiel kunnen blijven. In regionaal verband  werken we samen aan een nieuwe inkoop voor Wmo vervoer, de opdracht hiervoor zetten we in 2023 uit. 
  • Naast het Wmo-vervoer zijn er ook lokale vervoersinitiatieven die hun rol pakken in het vervoerssysteem zoals Automaatje . We ondersteunen deze. In 2023 beslissen we aan de hand van een evaluatie over het voortzetten van  Automaatje.
  • We implementeren de nieuwe inkoopstrategie Wmo waarin we aansluiten bij de transformatieopgaven dat we hulp- en ondersteuning meer lokaal organiseren en dat inwoners en professionals meer en beter gebruik maken van voorliggende voorzieningen. Hierdoor zorgen we dat hulp- en ondersteuning beschikbaar blijft voor inwoners die het nodig hebben. We willen dat professionals bij de inzet van hulp en ondersteuning integraal kijken naar wat nodig is en meer aandacht is voor effectiviteit en opbrengst van de ondersteuning. 

Inwoners zijn weinig eenzaam  
Vanuit Healthy Houten werken we aan met het verbeteren van welbevinden en doorbreken van eenzaamheid. De projecten MOTTO (Mooie Ontmoetingen Thuisbezoek Ouderen), en Houten Ontmoet 80+ borgen we in de reguliere opdracht aan van Houten &co. Hetzelfde geldt voor JoinUs voor jongeren. Met filmpjes en verhalen werken we aan kennis over en bewustwording van het investeren in een sociaal netwerk.

Deze pagina is gebouwd op 10/06/2022 13:39:39 met de export van 10/06/2022 12:02:04