Programma Duurzame leefomgeving

Deelprogramma Gebiedsontwikkeling

Deelprogramma Gebiedsontwikkeling

Wat willen we bereiken?

Houten is een stad om trots op te zijn: ontspannen wonen met groenzones, een fietspadenstelsel, de centrumgebieden in een prachtig open landschap met de kleine kernen en in nabijheid van de grote stad met bijbehorende culturele en stedelijke voorzieningen.
Door haar ligging en goede bereikbaarheid is Houten een sterk merk in de regio en een populaire plek om te wonen.

De populariteit van Houten als woongemeente heeft een keerzijde, er is namelijk een tekort aan verschillende woningentypen in uiteenlopende sectoren.  
De behoefte aan woningen is programmatisch nader uitgewerkt in de nieuwe Woonvisie die in 2021 is vastgesteld.
Het doel is om in de periode tot 2040 4.750 woningen toe te voegen om de natuurlijk groei van het inwoneraantal van Houten op te vangen. Een toename van 25% t.o.v. de bestaande woningvoorraad.  

De huidige woningbouwproductie vanuit Houten Vinex zit in de afrondende fase (tot 2026).
Wat voor ons ligt zijn de herstructurerings- en transformatieopgaven in Centrum, Molenzoom en Koppeling en de verkenning om te bouwen in Oost (tot 2040). Een belangrijke start is gemaakt met de voorbereiding van vijf tot zeshonderd woningen op basis van het raadsvoorstel ‘Blijven Bouwen’.

Welke doelen heeft de gemeente Houten verder voor ogen?

1.

Het blijvend faciliteren van (particuliere) initiatieven van diverse aard en omvang; Projectinitiatieven op het terrein van wonen, werken en detailhandel (circa 70 lopende initiatieven; 01-01-2021).

2.

Afbouwen Houten-Vinex.

3.

Sturing geven aan de nieuwe woningbouwopgave zoals vastgelegd in de woonvisie: het toevoegen van 4750 woningen tot 2040 (ruim 260 woningen per jaar = 1 woning per werkdag).

  • Waaronder een versnellingsopgave in het kader van de motie ‘Bouwen aan Houten’.
  • Met hoge omgevingskwaliteit: integrale afweging van woningbouw op de thema’s mobiliteit, duurzaamheid, leefbaarheid, inpasbaarheid, groen, betaalbaarheid, etc.
  • Binnen een grote variatie aan ontwikkelgebieden: uitleg, transformatie en vitalisering met veel stakeholders.

4.

Gebiedsvisies opstellen voor het CMK ( Centrum, Molenzoom en Koppeling) en voorbereidingen treffen voor woningbouw in Oost.

5.

Verder (mee)werken aan een overall gebiedsvisie voor Houten in het kader van de omgevingswet.

6.

We leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van de regio Utrecht en zoeken actief verbinding met de buurgemeenten.  Samenwerking met de regio, provincie en Rijk zijn essentieel voor het realiseren van onze ruimtelijke opgaven en noodzakelijk subsidies voor de woningbouwopgave.

7.

Behoud en ontwikkeling van Houten als economisch aantrekkelijke vestigingsplaats.

8.

Behoud en ontwikkeling van een vitaal platteland met leefbare kernen.

9.

Behoud en ontwikkeling van het groene, open karakter van het Eiland van Schalkwijk met ruimte voor landbouw, natuur, recreatie, water en cultuurhistorie.

10.

Behoud en ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Hieronder wordt het deelprogramma uitgewerkt, hierbij wordt aangegeven in welk gebied een actie, ontwikkeling of project plaatsvindt en aan welke doelstelling deze bijdraagt.

Hieronder wordt het deelprogramma voor doelstelling 1 tot en met 7 uitgewerkt:

Doel

Gebied

Actie/Ontwikkeling/Project

Prestatie-indicatoren

Wat gaan we daarvoor doen?

Algemeen
Ondersteuning woningbouwproductie: Blijven bouwen vertraging voorkomen
Om de (tijdelijk) afnemende woningbouwproductie te ondersteunen heeft de raad ingestemd met het  raadsvoorstel “blijven bouwen, vertraging voorkomen”.
Er zijn zeven locaties binnen de Rondweg aangewezen, waar 500 tot 600 woningen kunnen worden toegevoegd in de komende 5 jaar. In nauwe samenwerking met de eigenaren en omwonenden wordt de ontwikkeling van 7 locaties opgepakt. De voorbereidingen zijn hiervoor in gang gezet en in het najaar 2022 wordt, in samenwerking met een stedenbouwkundig (motie 185), begonnen aan de ruimtelijke uitwerking van de plannen in de vorm van kavelpaspoorten.
In het kavelpaspoort komen alle kaders te staan waaraan de haalbare ontwikkeling moet voldoen. Te denken valt aan programma, ruimtelijke kwaliteit en verder aandacht voor het groen de kwaliteit van de stedelijke omgeving, aandacht voor participatie, duurzaamheid, gezondheid, zorg en veiligheid.

De stand van zaken is als volgt:

  • Er is een plan van aanpak opgesteld
  • Er zijn nieuwe nota’s in voorbereiding om uitvoering te geven aan de bouwopgave (oa. een nota kostenverhaal, een nota grondbeleid, een communicatieplan, ontwikkelregels,   concretiseren van de gedeelde kernwaarden die het Houtens DNA typeren en het opstellen van een kavelpaspoort voor de 6 locaties .

Start opstellen gebiedsvisies voor Molenzoom, Centrum, Koppeling en Oost
Parallel met de voorbereiding van ‘Blijven bouwen’, wordt gestart met de visievorming voor de Molenzoom, het Centrum en de Koppeling en verkenningen voor woningbouw in Oost.
Aandacht zal hierbij zijn  voor de samenhang tussen het  opstellen van nieuwe ruimtelijke gebiedsvisies  samen met het opstellen van integrale Omgevingsvisie in het kader van de omgevingswet en het lopende proces van de ontwikkelingen in he kader van ‘blijven bouwen’.

Programma Ruimte wordt Programma Bouwen voor Houten
Om sturing te geven aan de woningbouwopgave is het noodzakelijk om de komende gebiedsontwikkelingen op een meer proactieve manier aan te sturen door de gemeentelijke organisatie. Dit vraagt een aanpassing van de organisatie. Het gaat dan vooral om investeringen in de capaciteit en expertise. Inhoudelijk moet gedacht worden aan capaciteit en  ondersteuning bij participatie en communicatie, visieontwikkeling en supervisie op ruimtelijke kwaliteit, financiën en subsidies en regionale samenwerking. Dit betreft een opbouw in de opgave tussen 2022 en 2026 en gaat om langdurige (structurele) inzet.

Houten Noord

  • Wegwijzer Den Oord: bouw en oplevering 45 woningen in 2023
  • Beverakker: voorbereiding planvorming 32-40 woningen in 2022. Realisatie vanaf 2024 (na sloop huidige schoollocatie).
  • Start planvorming voor herontwikkeling tot woningbouw.
  • Gebiedsvisie opstellen voor het gebied tussen Houten, Bunnik en Wijk bij Duurstede ten behoeve van de planvorming voor woningbouw in Oost.

Houten Zuid

  • Hofstad III : Oplevering van deze woningen 2024.
  • Hofstad IVb: start woningbouw in 2024

Werk -en Voorzieningengebieden

  • Bedrijventerrein de Meerpaal en het werklandschap Meerpaal: uitgifte van de laatste 2 kavels
  • Voorzieningengebieden Kruisboog en Weteringhoek: uitgifte van de laatste 2 kavels
  • Start onderzoek naar intensivering ruimtegebruik van de bestaande bedrijventerreinen, te beginnen op de Doornkade.

Eiland van Schalkwijk

  • Versterking Lekdijk, verhogen wegcapaciteit en zorgen voor veiligheid vooral voor langzaam verkeer. Op basis van het in gang gezette onderzoek vindt in 2022 besluitvorming plaats over de (financiële) haalbaarheid van dit project
  • Agrarische structuurversterking. In 2023 wordt het bestemmingsplan ASV I aan de raad voorgelegd voor vaststelling.
  • Doorontwikkeling van Recreatief knooppunt  ’t Waal. Project wordt pas opgepakt op het moment dat duidelijk is of project Sterke Lekdijk rond komt. Daarna moet het project opgepakt worden door Recreatieschap Midden Nederland, die mede in verband met een reorganisatie heeft aangegeven dat dit project niet de hoogste prioriteit heeft.
  • Herontwikkeling Fort Honswijk. De doorontwikkeling is afhankelijk van de doorgang van de verhoogde wegcapaciteit van de Lekdijk.
  • Naar aanleiding van de woningbehoefte onderzoek kleine kernen, zal in 2023 besluitvorming plaatsvinden over de nieuwe woningbouwlocatie(s) in de Grote Driehoek op het Eiland van Schalkwijk buiten de rode contour.
  • Bouw Wickengaard: Het betreffende bestemmingsplan is onherroepelijk. Najaar 2022 start het bouwrijpmaken van het terrein:  De start van de bouw van de 33 woningen is gepland medio 2023.  
  • Voorde locatie Pothuizerweg nummer 4, (voormalig terrein For Farmers) Start in 2023 de sloop van de voormalige veevoederfabriek.
  • In 2023 zullen voor kleine woningbouwontwikkelingen op Eiland van Schalkwijk planologische procedures opgestart worden binnen de Omgevingswet.

Buitengebied Kromme Rijn

  • Oplevering restaurant en werkschuur in bos Nieuw Wulven
  • Start planvorming woningbouwlocatie ’t Goy, in nauwe samenwerking met inwoners en stichting Mooi ’t Goy.
  • Verkenning mogelijkheden herstructurering voormalige kippenhouderij Groenedijkje.
Deze pagina is gebouwd op 10/06/2022 13:39:39 met de export van 10/06/2022 12:02:04